vandre fodtøj – hvad skal du vælge?

OUTDOOR & FRILUFTSLIV

Vælg det rigtige vandre fodtøj til din vandretur.

Det kan være utroligt svært at finde det perfekte valg af fodtøj der matcher lige akkurat dit behov. Derfor har vi forsøgt at lave en samlet oversigt, så du kan blive klogere på dit næste valg af fodtøj til vandreturen eller de lange gåturer.

Der hersker ingen tvivl om, at det gode fodtøj er essentielt for din overordnede oplevelse på din vandretur. Det er vores fødder der gør det hårde arbejde og vi skal derfor give dem de bedste forudsætninger hvad end du skal gå i terræn, på flade strækninger eller i fx. kolde / varme temperaturer. 

Fodtøjet skal sidde godt på foden og give dig den rette støtte.

Du skal vælge dit vandrefodtøj ud fra en række faktorer som fx. hvor langt skal du gå, har du oppakning på ryggen og temperaturen der hvor du skal gå. Nedenfor vil vi give dig en masse relevant viden indenfor de forskellige typer fodtøj til vandring, så du kan vælge det rette stykke fodtøj til din næste vandretur.

Vigtig viden om fodtøj til vandreturen

Når du skal investere i et par gode sko, støvler eller sandaler til dit næste vandre eventyr er der en række faktorer der adskiller vandre fordtøj fra almindeligt hverdags fodtøj.

Sålerne på et par gode gå-sko har en kraftigere ydersål af et stærkt gummi materiale der som regel er kendetegnet ved et dybt mønster, der sikre dig et godt fodfæste på alt slags underlag. 

Stabiliteten i dit vandrefodtøj er alt afgørende, da dine fødder og fodled vil blive udsat for mange vrid og ualmindelige positioner end når du til hverdag går ret fladt. Dette belaster foden og leddene og øger trætheden. Det stive i støtten og hårdheden sikre dig en god stabilitet og støtte uanset terræn.

Støtten er altafgørende som nævnt ovenfor. Hælkappen i dit vandre fodtøj skal være fast, så du er sikker på at din fod ligger godt fast tilbage i fodtøjet. Vandrefodtøj anbefaler vi også til enhver tid med snørrebånd. Snørrebåndene sikre at din fod bliver liggende godt og sikkert i fodtøjet, og dukan løsne og stramme efter behov. Fx. kan det være rart at stramme fodtøjet ekstra når du går ned ad bakke så du ikke støder tæerne på snuden og risikere skader.

Går du med en oppakning på mere end 10 kg. anbefaler vi altid at have en støvle på der går op omkring anklen, da du med vægten på ryggen lægger yderligere pres på dine fodled og derfor har ekstra brug for støtten.

Vandresandaler

Vandre sandaler er det oplagte valg hvis du skal vandre steder hvor der er ekstremt varmt, da du sikre dig en masse luft til fødderne og kan gå nemt igennem steder med vand og andre våde områder uden at bekymre dig om våde fødder. Sandalerne har den klare fordel at de tørre lyn hurtigt. Sandaler er vægt mæssigt meget lettere end sko og støvler og kan derfor i nogle sammenhænge være at foretrække. Sandalerne kan også være et suværent valg, når man tænker på “skifte-sko” da de er fantastiske at skifte med om aftenen når man slår lejr – med eller uden uldsok i. 

Der er selvfølgelig også en række ulemper ved at vælge vandresandaler som sit eneste fodtøj på en vandretur. Fødderne er i et par vandresandaler meget udsatte, særligt hvis man går i områder med mange små sten eller meget vegetation. Sandalerne giver derudover meget mindre støtte omkring foden end et par vandresko eller vandre støvler ville gøre det. Man bør heller ikke som sit første valg have vandresandaler på når man har stor oppakning på ryggen, da man her virkelig vil overbelaste sine fodled og mangle den støtte som nævnt tidligere.

Vi anbefaler at du vælger vandresandalerne når du ved at du skal gå i varmere klima og eventuelt på allerede etablerede sti systemer, så du undgår de mange skrammer og småting der kommer ind sandalerne og kan give gener.

Hos Solemarket præsenterer vi et nøje udvalgt sortiment af vandresandaler af en høj kvalitet fra kendte mærker som TEVA, Merrell, Keen blandt andet.

Vandresko

Vandresko er en rigtig god mellemting imellem vandresandalen og vandre støvlen. Det er også det mest populære valg, da det kan anvendes til langt flere ting end fx. kun til varmt brug eller enten er meget tungt og stift.

Vandresko er som regel lettere i vægt og opfylder stadig langt hen ad vejen kravet omkring støtte i hælen og de gode skrifsikre såler. Igen i denne kategori kan der være mange valgmuligheder, så her handler det om at finde den vandresko der bedst muligt opfylder dit behov.

Vandresko kan også være forskellige, her kan være forskel ift. deres vandtæthed, stivhed og vægt. Skoene vil til enhver tid støtte bedre end vandresalen og beskytte tæer mod slag og skrammer i tæt bevokset terræn. Skoen er også mere anvendelig året rundt.

Vandreskoene har også sine ulemper, da du mister støtten og stivheden omkring dit ankel led når du vælger skoen istedet for støvlen. Derfor vil du med en tung rygsæk på ryggen opleve at du bliver mere træt og øm i dit fodled end hvis du fx. havde haft støvlen med op til at støtte.

Du skal vælge en vandre sko hvis du skal bruge noget fodtøj til dine lange gåture med dagsrygsæk, med hunden eller i skoven med familien hvor du gerne vil have nogle bedre fordusætninger for at bliver mindre træt i fødder og stå bedre fast i alt slags vejr og underlag. Skoene kan nemt også medbringes på storby ferier eller på rejser rundt i verden uden at optage alt for meget plads i bagagen.

Vælg uden vandtæt membran til sommer brug eller hvis du har meget varme fødder og vælg med hvis du ikke har varme fødder og gerne vil kunne bruge dine sko hele efteråret og vinteren også.

Find et flot udvalg af vandresko fra Merrell, Teva, Keen, Danner Boots blandt andre.

Vandrestøvler

Vandrestøvler giver som tidligere beskrevet langt mere støtte og stabilitet end vandresandaler og vandresko gør. Derfor er vandrestøvler et foretrukkent valg når du skal gå med tung oppakning eller i meget ujævnt terræn. Dine fødder og fodled har brug for maksimal støtte når de udsættes for ekstramt pres.

Vandrestøvler kommer i et hav af varianter og hårdheder. Derfor kan du både vælge en letvægst støvle, det typisk er mere blød i materialet omkring anklen og lettere i sin vægt. Dog har du altid snørrebåndene der giver dig mulighed for at stramme støvlerne godt til. Er du mere til det hårdføre, findes vandrestøvlerne også i kraftig og stift læder, der giver dig fuldstændig maksimal støtte. Disse støvler vil som oftest også kræve en del forarbejde, da læderet skal gåes til, så du på din tur undgår for mange uforudsete overraskelser i form af vabler og gnavsår.

Vandrestøvler kan du som vandreskoene også vælge med eller uden membran – dvs. vandtætte vs. ikke-vandtætte. Dette afhænger igen af klima og dine fødders naturlige varme evne.

De fleste vælger vandrestøvlerne fra, fordu de som oftest er lidt tungere og varmere at have på end sko og sandalerne. Det er derfor en meget personlig sag, samt en vanesag hvorvidt man foretrækker skoene fremfor støvlerne. Det afhænger meget af hvad man er vant til eller har det bedst med. Et par vandrestave kan også være at foretrække, da de også kan være med til at aflaste dine ankler fordi du placere vægtfordelene anderledes når du bruger stave. Dog skal det understreges at vandrestøvlen vil være det foretrukne valg i områder med meget ujævnt terræn.

 

Det vigtigste vil dog altid være at finde fodtøj der sidder godt på din fod. Du skal altid være opmærksom på at dit vandre fodtøj ikke er for småt, dvs. for kort i længden, da du skal huske at fødderne hæver efter mange timers vandring.

Du kan til enhver tid besøge vores forretning og få den rette vejledning til dit næste køb af vandre fodtøj eller kontakte os med spørgsmål ifbm. køb på hjemmesiden. Vi tilbyder altid fuld returret hvis du har brug for at prøve fodtøjet af hjemme i stuen! Så hold dig ikke tilbage, skriv eller ring til os med din forespørgsel – (+45) 2635 7007 / hello@solemarket.dk